onsdag 2. september 2015

The BeesThe Bees er Laline Paulls debutroman, en bok hun vant Orion Book Award for. Den handler om Flora 717, en arbeiderbie nederst på rangstigen. Hun er stor, altfor mørk i pelsen, og skikkelig schtøgg. Etter at hun har brutt seg ut av kammeret hun oppholder seg i under puppestadiet med veldig mye ståhei, vil renhetspolitiet henrette henne fordi hun er "misdannet".

I denne bikuben er misdannelser en synd. Det er også en synd for noen andre enn dronningen å legge egg. Det er også en synd å ikke Akseptere - Adlyde - Tjene, som er mantraet til arbeiderbiene. Flora 717 blir reddet i siste liten av de opphøyde prestinnebiene fordi hun kan snakke, noe ingen av de andre sanitetsbiene kan. Hun blir satt til å fore de kongelige larvene og der, inne på barneavdelingen, ser hun ting som får henne til å tro at ikke alt er som det skal i bikuben. Som får henne til å tro at ikke alle vil det som er best for dronningen, bikubens hjerte og sjel.

I The Bees følger vi Flora 717 gjennom alle hennes oppturer og nedturer, og lærer biene og livet inni bikuben å kjenne. Laline Paull tar oss med på en reise gjennom skoger, åkre og byområder, alt sett gjennom en bies øyne. Vi blir med biene i deres kamp for å skaffe nok pollen og nektar til å overleve den lange vinteren.

AAAAAAWWWW JISSSSSS!!

Men det er ikke bare vinteren som gjør livet hardt for biene. Ute i den store vide verden kan vinden og været plutselig bli en fiende, og det etr mange skapninger som ikke vil det beste for biene. De er sjalu, ondskapsfulle, slemme og morderiske, og Flora 717 må gjøre sitt ytterste for å overleve sammenstøt med dem.
Vepsene er rett og slett ufyselig mot biene.

Edderkoppene spiser bier til frokost, lunsj og middag. De er også en gjeng med løgnere.

Denne dama er det ingen bier som vil ha besøk av.


Biene er heller ingen fan av Yellowjacket.

The Bees er kanskje en av de beste, og viktigste bøkene som er kommet ut i år. Det er en fantastisk bok fordi prosaen er nydelig, karakterene er tredimensjonale,troverdige og føles ut som ekte mennesker (selv om de er bier!), plottet er spennende og omgivelsene virker veldig autentiske.
 Laline Paull transporterer leseren inn i bikuben og det føles ikke unaturlig eller rart. Det er tydelig at Paull har gjort et f-tonn med research; hele boka er gjennomsyret med kunnskap.

Men det som gjør Laline til en eksepsjonell forfatter er at hun greier å integrere researchen sin inn i teksten, uten å måtte ty til massive infodumps( halleluja!), og hun greier å få leseren til å føle empati med hovedkarakteren, SOM ER EN BIE! Laline Paull fikk meg til å føle ordentlige menneskefølelser for et irriterende insekt, som jeg egentlig er litt redd for fordi jeg ble stukket i foten som 5-åring...

Men det som gjør The Bees til en viktig bok er at den handler om bier, og biene våre holder på å dø ut. Dette er et faktum. I Kina har det blitt så ille at eplebønder må pollinere epletrærne for hånd... En bok som The Bees kan kanskje få folk til å tenke seg om to ganger før de foretar handlinger som kan skade biebestanden. Jeg skal for eksempel ikke fjerne bringebærbuskene som er så fulle av bier at jeg kan høre dem summe inne fra huset fra eiendommen min, ei heller slå bier som har forvillet seg inn i huset med bøker og aviser. Selveste Morgan Freeman har gjort om store deler av gården sin i Mississippi til et fristed for bier, med blomster og trær som bier liker. Han har i tillegg 26 bikuber som han tar seg av selv!


Biehelten!


Samtidig er The Bees viktig fordi den egentlig ikke handler om bier i det hele tatt. Den handler om oss. Som en moderne Animal Farm eller Æsops Fabler. Vi har alle noe vi kan lære av den.

tl;dr

Les The Bees hvis du

a) Liker bier
b) Ikke liker bier
c) Ikke liker veps
d) Ikke liker edderkopper
e) Liker Bee Movie
f) Liker Game of Thrones
g) All of the aboveBlogglistenhits Bloggere i Norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar