fredag 9. oktober 2015

10 gjemte og glemte perler i tegneserieverden

1. Maus av Art Spiegelman

Art skriver og tegner om seg selv, som skriver og tegner om hans fars overlevelseshistorie fra Auschwitz. Historien er fra virkeligheten og du merker at for Art er dette en form for terapi. Han har alltid ansett sin far som en vanskelig mann og bestemmer seg at tegneprosjektet hans kan bringe frem en forståelse og kanskje føre dem nærmere. 

Historien til Art sin far er rørende, og man sitter med en overveldende beundring for mannen som har klart å overleve hele helvete som var 2. verdenskrig. Han viser enormt styrke og snarrådighet. 

En overlevelseshistorie er alltid rørende, men Art legger ikke to fingre i mellom for å vise hans fars virkelige jeg. Deler av historien gjør meg mer sint og opprørt enn jeg vil innrømme. 
Boken er et testament til noe forferdelig som skjedde for ikke lenge siden, samtidig som den er en vekker til fremtiden.  2. Old Man Logan av Mark Millar

Wolverine bor på en gård, sammen med familien sin, og har ikke brukt sine adamantium-klør på nesten 50 år. Han lever fredelig helt til en dag hvor alt går til helvete. Wolverine, som ikke lenger er den voldelige, aggressive mannen man møter i X-Men tar atter en gang frem klørne og drar ut på tokt for å straffe de som gjorde ham vondt.

Skrevet av Mark Millar (Kick-Ass, Jupiters Legacy, Kingsman: The Secret Service). Dette er en forfatter jeg selv er veeeeeldig glad i, og historiene hans inneholder (som du kanskje vet hvis du har sett Kick-Ass) mildt mørke/dystre skjebner for hovedkarakterene, litt mye vold og ganske mye action. Denne er ikke noe annerledes. 
Dette er den ene tegneserien som er sinnssykt bra, selv om du ikke liker superhelter. Den handler om Wolverine, MEN det er en enkeltstående historie som avsluttes med dette volumet. Den har ingen videre forbindelse til X-Men eller Marvel-universet så man må ikke ha lest massevis av Marvel på forhånd. 3. The Cape av Joe Hill

Eric faller ned fra et tre når han er liten, og får en skade som følger ham resten av livet. Han har konstant hodepine, og klarer ikke holde en fast jobb. Han er misfornøyd med livet, og det er alle andre sin feil at livet hans er kjipt. En vakker dag så snubler Eric over noe som gir han muligheten til å heve seg over andre, og det utnytter han til det fulle.

Joe Hill skriver denne karakterens psykose så realistisk at jeg får vondt i magen når jeg leser det. Alle kjenner en Eric. Den bitre underdogen som alltid bitcher om hvordan verden alltid suger, men aldri løfter en finger selv for å gjøre det bedre.

Når jeg leser så ser jeg for meg hvor mange underdogs som hadde gjort akkurat det samme i Eric hadde de fått muligheten. Og den tanken får det til å grøsse langt inni benmargen.

4. Rat Queens av Kurtis J. Wiebe

På baksiden av Rat Queens står det : "Buffy meets Tank Girl in a Lord of the Rings-world on crack!"

Etter å ha lest de to volumene som har kommet ut kan jeg bekrefte at dette stemmer på en prikk. Rat Queens er en ellevill harselering med DnD-inspirert fantasy, en fantastisk morsom tegneserie som ikke tar seg selv så veldig seriøst.

Serien handler om fire kickass damer som slåss, drikker og fester, og innimellom utfører de litt ymse arbeidsoppgaver, som å redde en landsby fra diverse utysker. Når de har fullført en oppgave fester de. Når de ikke har noe jobb fester de. Når de kjeder seg fester de. Innimellom all festingen greier de å bli innblandet i hendelser som kan få alvorlige konsekvenser for dem og alle de er glad i. Heldigvis er det få problemer Rat Queens ikke kan løse ved hjelp av noen sverd og litt magi!
5. Pyongyang av Guy Delisle 

Guy Delisle har skrevet flere reisekronikker, hvor han legger ut om seg selv, familien sin, jobben sin og hvor de befinner seg akkurat nå. Han har skrevet om Burma, Shenzhen, Jerusalem og Pyongyang.

Guys reise til Pyongyang er jobbrelatert, da han i tillegg til å lage tegneserier også er animatør, så han reiser til et animasjonsstudio i Nord-Koreas hovedstad for å overse et animasjonsprosjekt. Mens han er der tegner og forteller han om små og interessante hverdagsobservasjoner fra et land ingen vet spesielt mye om. Guy Delisle rapporterer hendelser slik han opplevde dem, og skriver med en varme og humor som understreker den absurde situasjonen han befinner seg i, og som gjør at overdrivelser blir unødvendig.


6. WE3 av Grant Morrison 


WE3 handler kort fortalt om tre kjæledyr som blir bortført fra sine hjem og respektive eiere, og tatt med til en hemmelig militærbase hvor de eksperimenteres på. Hunden Bandit, katten Tinker og kaninen Pirate får operert inn kybernetiske implantater og blir gitt avanserte "rustninger". Dyrene brukes til farlige og hemmelige militære oppdrag, men til tross for gode resultater blir det bestemt at de skal "avvikles", til fordel for nyere og bedre modeller.
Dyrene kommer seg ut av militærbasen, og tegneserien følger dem i deres kamp for å overleve og finne veien hjem.

WE3 kan på mange måter sammenlignes med Pixar-filmen UP, hvis UP hadde blitt laget av Tarantino og Darren Aronofsky. Akkurat som de 10 første minuttene av UP gjør WE3 deg til et emosjonelt vrak, og hvis du ikke sliter med litt rusk i øyet etter å ha lest siste side så er sannsynligheten stor for at du egentlig er en robot.
7. The Dream Hunters av Neil Gaiman 

The Dream Hunters er Neil Gaimans tolkning av sagn og myter fra japansk folklore, bearbeidet inn i Sandman-universet hans.
Hans fantastiske fantasi gjør dette romantiske og tragiske eventyret en sann glede å lese.

Historien starter med en rev og en grevling som skal forsøke å lure en munk fra hans tempel, fordi de selv vil bruke tempelet som sitt eget hjem. Munken er standhaftig og lar seg ikke lett lure. Reven blir håpløst forelsket i munken.
En dag hun er ute i skogen overhører hun noen som planlegger å drepe munken, og hun blir fra seg av skrekk og går ut av sin vei for å forhindre munkens død.

Historien er originalt skrevet i samarbeid med Yoshitaka Amano, men har senere blitt illustrert av P.Craig Russell, som laget tegneserien i forbindelse med 20-års jubileet til Sandman. Den har vunnet både en Bram Stoker Award og en Eisner Award.8. Sweet Tooth av Jeff Lemire

Sweet Tooth er en kort serie på bare seks volum, som handler om hjortegutten Gus og livet hans i en postapokalyptisk verden.

Gus lever et beskyttet liv sammen med faren sin, men så dør han, og Gus blir kastet ut i den virkelige verden hvor han fort finner ut at alt ikke er som det skal være, og ingen er til å stole på.

På sin reise gjennom en Mad Max-aktig verden møter han andre hybridbarn, blir dratt inn i militære konspirasjoner, vitenskapelige eksperimenter og religiøse forfølgelser. Han opplever vennskap, forræderi og hjertesorg samtidig som han lærer sannheten om seg selv og den store hendelsen som førte til at verden er som den er.

Sweet Tooth er en tegneserie som tar deg med på en emosjonell berg- og dalbane, og bør gi de fleste litt rusk i øyet...
9. Next Testament av Clive Barker


Next Testament er en original miniserie skrevet av Mark Miller og Clive Barker, mannen bak Hellraiser og Books of Blood.

Serien starter i en ørken hvor millionæren Julian Desmond leter etter noe under all sanden. Han har hatt rare syner og enda merkeligere drømmer, som alle har ført ham hit. Det han graver opp viser seg å være Gud (tror han), men denne guden kommer ikke med løfter om frelse og kjærlighet Nei, dette er den sinte guden fra Det Gamle Testamentet og han er FLY FORBANNA!

Next Testament er Clive Barker på sitt ypperste, en frydefull horror-serie i veldig uventet og lystig fargepalett. Jeg falt pladask fra første side, og gruer meg til jeg er ferdig med tredje og siste volum.10. Madame Xanadu av Matt Wagner


Madame Xanadu er en genial, dyp og spennende tegneserie! Man følger Xanadu fra hennes tid som vill og fri i dype skoger, til vanskelig situasjoner i den moderne tid. Hun har magiske evner som gjør at hun kan se inn i fremtiden, få objekter til å sveve og teleportere, i tillegg til at hun er udødelig.

Serien er på fire volum og vakkert tegnet, og fortalt. Den krysser inn og inkluderer mange kjente og gamle ansikter fra DC-universet.

Det eneste som er kjipt med denne serien er at den bærer preg av at den skulle være kun et volum, men så har forlaget presset frem fire stk.Selv EEEEELSKER jeg denne serien, og skulle gjerne sett mer av den, men det er tydelig at forfatteren ikke ønsker det samme. Til tross for dette, så er den likevel en historie jeg vil anbefale til alle og som jeg har lest opptil flere ganger selv.

Bloggere i Norge Blogglistenhits

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar