onsdag 20. januar 2016

Annihilation


Så Clive Barker, H. P. Lovecraft og Edgar Allan Poe går inn i en bar...det er ikke godt å si hva som skjer der inne, men resultatet er i hvert fall Annihilation!Annihilation er første boka i Southern Reach-trilogien, skrevet av Jeff Vandermeer. Den vant en Nebula Award i 2014 og er i ferd med å filmatiseres. Så hvis du ikke har fått den med deg allerede, er det søren meg på tide!

Boka handler om Area X, et mystisk området utenfor en søvnig liten by. Southern Reach-instituttet prøver å finne ut av hva Area X egentlig er, og hvordan det oppsto. De sender ekspedisjon etter ekspedisjon gjennom den usynlige veggen som omgir Area X, med varierende hell og resultat.


Annihilation følger den tolvte ekspedisjonen som blir sendt inn i det ukjente. Den består av fire navnløse kvinner; en biolog, en psykolog, en antropolog og en kartmaker. Oppdraget deres er å kartlegge terrenget og ta prøver av flora og fauna, samt loggføre alle observasjoner de gjør, uavhengige om de er personlige eller vitenskapelige. Men den viktigste delen av oppdraget deres er å unngå å bli "forurenset" av Area X.Medlemmene av den første ekspedisjonen greide seg fint.
Medlemmene av den andre ekspedisjonen begikk selvmord.
Medlemmene av den tredje ekspedisjonen drepte hverandre.
Medlemmene av den ellevte ekspedisjonen ble aldri seg selv igjen.Denne boka er så fantastisk sær og ekkel! Den kryper inn under huden på leseren og legger egg der. Langsomt og dvelende bygger den opp stemningen til det blir uutholdelig skummelt, og når det hele er over sitter man igjen og tenker "Hva i hule h#¤%&?! var det jeg nettopp leste?!!!"
Jeff Vandermeer låner det beste av Poes psykologiske terror, Lovecrafts utenomjordiske uhygge og Barkers magevrengende skrekk, og blander det hele med en klype Lost og Primer.

Annihilation, ja hele Southern Reach-trilogien, er helt klart noe av det mest spennende og intense jeg leste i fjor. Nyheten om at den skulle filmatiseres gjorde meg usannsynlig spent, og forventningene føyk i taket når jeg fikk vite at Alex Garland skulle regissere! Alex Garland er mannen bak en av fjorårets kuleste og mest creepy filmer om kunstig intelligens; nemlig den eminente Ex Machina!
Blogglistenhits Bloggere i Norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar