fredag 5. februar 2016

Ann Leckie til Norge! OMGx3Den banebrytende amerikanske science fiction-forfatteren Ann Leckie kommer til Oslo i februar og vi vil gjerne dele denne gode nyheten med så mange som mulig. Det er Outland som har tatt initiativet til besøket og det blir signering med Leckie hos Outland Kirkegata lørdag 20. februar kl. 14.00. Outland har i tillegg inngått et samarbeid med Deichmanske Hovedbibliotek om et arrangement hos dem fredag 19. februar. Leckie vil der bli intervjuet av forfatter Ørjan N. Karlsson, som blant annet står bak science fiction thrilleren "Huset mellom natt og dag" (Vendetta Forlag 2014). Samtalen mellom Leckie og Karlsson starter kl. 18.00.

Dette er en veldig stor begivenhet for oss i sci-fi/fantasy-miljøet, men det bør kunne være av interesse for mange flere. Leckie har tross alt prestert noe grensesprengende med sin trilogi "The Imperial Radch".

Ann Leckie debuterte med "Ancillary Justice" i 2013 og boken ble en uventet braksuksess. Forfatteren var da 47 år gammel. Boken ble raskt en bestselger og kritikerfavoritt. Leckie er den eneste forfatteren i historien som har vunnet alle de store prisene innen science fiction/fantasy-litteratur for én og samme bok: Hugo Award, Nebula Award, Arthur C. Clarke Award og BSFA Award.Veldig kort oppsummert handler boken om Breq; eneste overlevende etter at et gigantisk romskip ble tilintetgjort av en forræder. Breq er ikke en hvilken som helst soldat. Hun er legemliggjøringen av skipets kunstige intelligens og er flere tusen år gammel. Tiden renner ut for henne og hun begir seg ut på en siste jakt på hevn og rettferdighet, samtidig som hun må takle en virkelighet som er svært forskjellig fra det hun er "programmert" for.
Trilogien er en intens thriller og en skikkelig page-turner, men det er ikke den viktigste grunnen til at Leckie er blitt det absolutt heteste navnet innen science fiction. Hun har tar oss lesere med på en reise inn i en svært fjern fremtid. Menneskeheten har spredd seg over store deler av galaksen ved hjelp av hyperavansert teknologi, men det mest interessante er likevel kulturen som Leckie har skapt og måten hun viser den frem for oss. Den er ved første blikk nesten ikke til å kjenne igjen og var en kilde til stor bekymring for Leckies forlag Orbit. F.eks. er spørsmål om kropp og kjønn av liten interesse i fortellingens tidsepoke og da spesielt for den kunstige intelligensen Breq. Alle personene i boka omtales som hun/henne uansett kjønn og vi får så godt som ingen informasjon om hvordan noen ser ut. Forlaget mente at dette ville bli for spesielt for leserne og anbefalte Leckie å skrive om teksten. Hun blånektet, og det er nok både hun og forlaget glade for i dag. Etter hvert som vi kommer dypere inn i Radch-imperiets konflikter blir det nemlig klart at ting ikke har forandret seg så mye som det først kan se ut til. Mennesker er og blir mennesker, og i likhet med mye god science fiction er også Leckies bøker først og fremst en undersøkelse av oss selv og vår egen epoke. Det som virkelig får Ann Leckie til å skille seg ut er hennes evne til å fylle selv de mest uskyldige ordvekslinger med en gnistrende intensitet, og selvsagt at hun gir oss lesere enorm frihet. I og med at det legges så få føringer for hvordan vi skal visualisere personene vi leser om, så må vi bestemme nesten alt selv. Det er en interessant erfaring og måten vi håndterer det på sier oss noe om oss selv og hva slags menneskesyn vi bringer med oss.Imperial Radch-trilogien består av bøkene Ancillary Justice, Ancillary Sword og Ancillary Mercy. Leckie har også skrevet to noveller som utspiller seg i samme univers: Night's Slow Poison og She Commands Me and I Obey. Disse er tilgjengelig gratis på nett. Leckie signerer altså hos Outland Kirkegata i Oslo kl. 14.00 lørdag 20. februar og blir intervjuet hos Deichmanske Hovedbibliotek i Oslo kl. 18.00 fredag 19. februar. Alt er selvsagt gratis.

Kom en kom alle!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar