tirsdag 27. juni 2017

Lesestoff man kan være stolt av!

Årets PRIDE-måned er i gang for fullt alvor og vi i Outland har satt sammen en liten liste over ting man kan lese, skulle man få behovet for en liten pust i bakken innimellom alle arrangementene. Som en kjede med mye mangfold blant de ansatte vet vi hvor viktig det er med god representasjon i popkultur og media, og vi legger litt stolthet i å kunne bidra med dette på en positiv måte.

I de siste årene har ting tatt seg opp for noen av oss, vi ser stadig flere kvinner i store hovedroller (Rey, Jyn, Diana, Captain Marvel, Ms Marvel, Jessica Jones blant annet <3 ), og hovedroller spilt av POCs har også fått en aldri så liten oppsving (gled dere til Black Panther!).

Men for LGBTQIA-folk står det dessverre mye dårligere til. I følge en rapport utarbeidet av GLAAD var det bare 23 av 125 filmer som ble utgitt i fjor av større produksjonsselskaper som inneholdt LGBTQIA-karakterer. I over halvparten av disse filmene igjen, var karakterene på skjermen i mindre enn ett minutt! Og KUN 9 av disse 23 filmene besto Vito Russo-testen (an avart av Bechdel-testen). Det er rett og slett trist lesing. Vi i Outland kan riktignok ikke gjøre så mye med det som skjer i film og TV-serier, men vi kan sørge for at LGBTQIA-folk er representert på en god måte i litteraturutvalget vårt! Fordi #representationmatters!!

Nedenfor finner du en rekke anbefalninger av bøker og tegneserier som kan være litt hyggeligere lesing enn den GLAAD-rapporten under PRIDE, og hele resten av året også :D
Handler om: Henry Denton har en alkoholiker til mor, en bestemor som forsvinner lenger og lenger inn i Alzheimers-tåka, en populær gutt som kliner med ham det ene øyeblikket og mobber ham det neste og en avdød kjæreste. Og siden han var 13 år gammel har romvesener bortført ham med jevne mellomrom. Nå advarer de om at verdens undergang er nær, men Henry kan redde den ved å trykke på en stor rød knapp. Hvis han vil. Han har 144 dager på å bestemme seg.

Hvorfor vi anbefaler denne: Dette er en enormt velskrevet bok om kjærlighetssorg, identitet og vår plass i universet. Den er til tider hysterisk morsom, til tider dypt tragisk og fullstendig gjennomsyret av herlige og tredimensjonale karakterer!
Handler om: Episk fantasy om verdens nært forestående undergang! Følg flere interessante karakterer mens de prøver å forene en verden, for å kunne overleve møtet med en annen. Her snakker vi magiske sverd, tenkende planter, dobbeltgjengere og et magisystem basert på hvilken stjerne man er født under.

Hvorfor vi anbefaler denne: Kameron Hurley har skapt en spennende verden hvor tradisjonelle kjønnsroller er snudd helt på hodet og både kjønn og seksualitet er flytende. En karakter er helt klart inspirert av Ursula le Guins Left Hand of Darkness (som for øvrig også anbefales på det varmeste!).


Handler om: Enda en bok fra Kameron Hurley! Denne gangen er det en space opera som handler om store, levende verdensskip som seiler mellom stjernene. Alle som bor på disse skipene er kvinner. Zayn er en av dem. Hun våkner opp, uten hukommelse, og oppdager fort at hun befinner seg midt i en krig om kontroll over skipene, og hun aner ikke hvem hun kan stole på.

Hvorfor vi anbefaler denne: I likhet med Mirror Empire er denne boka full av sprø ideer og konsepter, og skyr ikke unna å ta opp alt det som er "ekkelt" med å ha en kropp, spesielt som kvinne. Det er herlig forfriskende! I tillegg til at det er en himla spennende fortelling om forræderi, konspirasjoner, resirkulering av kropper og livmorer som kan brukes uten eierens viten og vilje.Viscera
Handler om: En veldig rar og esoterisk fantasybok om byen Eth, som har blitt forlatt av de gamle gudene. Alt som er igjen av dem er noen magiske forsteinede organer som kaller på dem som er sterke nok til å bruke magien. Vi følger en gjeng med mennesker og nesten-mennesker på deres reise gjennom Eth. Så mye mer enn det kan jeg ikke si om plottet uten å spoile ting, bare les den!

Hvorfor vi anbefaler denne: Denne boka tar for seg temaer som omhandler kropp, seksualitet og identitet på en ekstremt voldelig og blodig måte. Forfatteren er selv trans og gir leseren et unikt perspektiv på identitets- og kroppspolitikk. Samtidig er det en fantastisk herlig og rar fortelling om en gjeng med tredimensjonale og relaterbare karakterer på eventyr, som også er nydelig skrevet!

Handler om:  Clariel er fjerde boka i Old Kingdom-serien til Garth Nix, og fungerer som en prequel til den originale trilogien. Den følger Clariel som sliter med å finne seg til rette i byen Belisaere, og som føler at hun ikke har en plass blant folkene som bor der. En rekke hendelser fører til at hun må rømme byen og sånn begynner en reise som skal føre Clariel ned en mørk og farefull vei.

Hvorfor vi anbefaler denne: Fordi den handler om det å føle seg utilpass og alene til tross for at man er omgitt av venner og familie. Den handler om å gjøre det som føles riktig for en selv, selv om det ikke nødvendigvis er det som er riktig for andre. Og fordi hovedpersonen tilhører en gruppe mennesker som veldig ofte blir glemt eller ignorert, nemlig de aseksuelle og aromantiske.
Tegneserier


Love is Love


Handler om: En rekke tegneserieartister over hele verden har satt seg ned og laget en samling av korthistorier i sammenheng med den forferdelige Orlando-skytingen. Batman garanterer grining.

Hvorfor vi anbefaler denne: Tegneserien tar opp viktige temaer som kjærlighet, samhold og homofobi i form av små tegneserie-striper og illustrasjoner som virkelig setter en støkk. Burde leses av absolutt alle!!
Blue is the Warmest Color
Handler om: En ung jente ved navn Clementine prøver så hardt hun bare klarer å være "normal". Hun er sammen med en kjekk gutt, studerer til eksamen og henger med venner. Men når hun en dag passerer en eldre jente med blått hår endrer alt seg. Merkelige følelser ulmer og hele livet hennes blir snudd på hodet, på godt og vondt.

Hvorfor vi anbefaler denne: Kjærlighet kan være veldig vanskelig, spesielt mellom to av samme kjønn. Da vanskelig i den form av at ikke alle aksepterer det og gjør livet vanskelig for personene det er snakk om. Denne tegneserier viser nettopp hvor vanskelig det kan være.
Handler om: Yaichi bor alene med datteren Kana. Plutselig en dag dukker det opp en stor, gråtende canadier på døren. Det viser seg til at han er enkemannen til Yaichi's homofile bror, og han søker etter sin avdøde manns fortid.

Hvorfor vi anbefaler denne: Denne usedvanlige mangaen er humoristisk og hjerteskjærende. Den tar opp hvor skydd homofile er i Japan kontra hvordan de blir tatt i mot i Canada. Du vil smile og gråte, og det vil være absolutt verdt det.

My Lesbian Experience With Loneliness
Handler om: Tegnerens egne erfaringer som lesbisk i Japan, hvor hun også lider av psykiske problemer og strever med å vokse opp.

Hvorfor vi anbefaler denne: Fordi den tar opp skikkelig dystre temaer, men greier likevel å være søt og morsom.

Handler om: En helt ny historie fra DC om en superhelt (som du kanskje kjenner igjen fra Grayson tegneseriene) som kan forutse motstanderens bevegelser ved hjelp av en computer-chip i hodet! The Midnighter er som Batman blandet med en mindre crazy Deadpool og elsker å banke slemminger.

Hvorfor vi anbefaler denne: Selv om Midnighter er homofil så kommer det ikke unaturlig frem. Han dater menn på samme måte som andre heterofile superhelter dater det motsatte kjønn, og ingen tenker over det to ganger. Det er slik det burde være i en hver situasjon.For flere forslag til litteratur som handler om LGBTQIA-karakterer sjekk ut denne lista!
1 kommentar:

  1. Hva med Clive Barker? Ikke bare har han ofte homofile karakterer, men er åpent homofil selv. Og en fantastisk forfatter.

    SvarSlett