torsdag 8. juni 2017

Lille Sprint er tilbake: Nytt album om sex, religion og latterlige autoriteter er på vei

Tegneseriehelten Sprint har en stor og ivrig fanskare i Norge.

Sammen med den temperamentsfulle journalisten Kvikk, ekornet Spip og den eksentriske greven av Champignac har han løst mysterier i norskspråklige seriealbum siden 1974.

På begynnelsen av 90-tallet lagde to av serieskaperne – Tome & Janry – en helt ny spinoffserie, kalt «Lille Sprint», om Sprints unge skoleår. Her var ikke mysteriene i fokus, men snarere ganske saftig humor knyttet til sex, religion og de absurde delene av katolisismen og skolevesenet.

Outland gir allerede ut samlebøker med «Sprint» på norsk. Vi er veldig stolte over at vi nå også tar over utgivelsen av kommende «Lille Sprint»-album, i samarbeid med forlaget Zoom.

Første utgivelse blir «Alle ser på deg», som kommer i butikkene i morgen, 9. juni.

Se her for en sniktitt:I god tradisjon


Men slapp av: Selv om Outland er nytt forlag for «Lille Sprint», er det meste andre ved det gamle.

Serieskaperne er fremdeles Tome & Janry, Lille Sprint henger fortsatt ut med Svima og Bolla, de forsøker fremdeles desperat å få se under skjørtene på mattelæreren Frøken Brøkh, mens den alkoholiserte gymlæreren Herr Sneip på ingen måte har stumpet rullingsen.Belgiske Janry (Jean-Richard Geurts) og Tome (Philippe Vandevelde) har hele tiden stått bak historiene om Sprint i hans formative år. De to hadde også stått bak noen av de beste albumene om den voksne Sprint på 80-tallet - som «Virus!» og «Z vender tilbake».

– Men mot slutten hadde de kanskje mistet piffen noe. Det siste albumet de lagde med voksen-Sprint, «Drømmemaskinen», var en slags James Bond-aktig historie som solgte ganske dårlig.

– «Lille Sprint» ble nok en ventil for Tome og Janry, der de måtte disiplinere seg med enklere fortellinger og et klart avgrenset univers, forklarer forfatter og kritiker Morten Harper.


Sprenger grenser


Det var også en annen grunn til at det var så gøy for de to tidligere studiekameratene å lage «Lille Sprint» – nå kunne de nemlig teste grenser og tabuer de ellers ikke fikk lov til å røre i moderserien.– Da Tome og jeg skapte «Lille Sprint» ble vi først rådet til å unngå følsomme temaer som kjønn eller religion, men det har vi gått bort fra. Den unge Sprint er interessert i alt, nysgjerrig på alt, og som gutter flest på hans alder forstår han ikke de tabuene vi har i samfunnet vårt, fortalte Janry i et intervju med Bodoi.info i 2009.

Morten Harper karakteriserer serien som preget av buskishumor og hentydninger til sex.

– Det er en morsom serie – småfrekk, veltegnet og underholdende. Den prøver å sprenge litt grenser hva angår autoriteter og bluferdighet, sier han.

Enorm suksess


De første historiene om den unge Sprint ble gitt ut i albumform i Norge i 1988, mens det første rene «Lille Sprint»-albumet kom i 1990.Avleggeren ble kjapt en av de mest populære europeiske spinoff-seriene noensinne – der de norske salgstallene på sitt beste nærmet seg «Lucky Luke» og «Asterix».

I Frankrike var den i en periode til og med mer suksessrik enn voksenversjonen av Sprint, og salgstallene for de mest populære utgivelsene har oversteget 600 000 eksemplarer.

– I starten lå mye av appellen i å se hva denne pikkoloen og journalisten bedrev i barndommen. Men nå skal det også sies at «Lille Sprint» henger stadig løsere sammen med hovedserien. Det er ikke mye av den unge Sprint man finner igjen i voksenversjonen, forklarer Morten Harper.

Filmer på vei


I den fransktalende delen av Europa er det ikke bare i tegneseriene at historiene om den unge Sprint lever videre.

Til høsten kommer nemlig spillefilmen om den unge versjonen av rødtoppen med pikkololuen. I traileren får du se flere velkjente figurer, blant annet den smågrisete bestefaren, den slappe gymlæreren og den særdeles brystfagre lærerinnen med de runde brillene:PS: En ny spillefilm om den voksne Sprint og Kvikk er også på vei, med planlagt premiere 20. juni til neste år.

Og som om ikke det var nok: Sprint-legenden Franquin skapte også serien om den klønete kontormedarbeideren Viggo, som også har vært ekstremt populær i Norge.


En ny film om ham er også ventet sommeren 2018.


Det nye Lille Sprint-albumet «Alle ser på deg» finner du allerede nå i Outlands nettbutikk.

1 kommentar:

  1. Hvis dere først skal gi ut franske serier sammen med Zoom, hva med å gi ut "Les fils de l'aigle", der bare to av elleve noensinne er kommet på norsk? Ikke helt Sprint, riktignok...

    SvarSlett