fredag 9. juni 2017

Storlansering av tegneserier i dag: Derfor satser Outland som forlag

Visste du at Outland ikke bare selger, men også gir ut tegneserier på norsk?

Nå utvider forlaget ved å overta utgivelsen av kommende «Lille Sprint»-album – og lanserer samtidig den fantastiske serien «Sigfrid» for første gang på norsk.

Både Lille Sprint-albumet «Alle ser på deg» og den første av tre «Sigfrid»-bøker er i salg fra i dag, fredag 9. juni.

– Har opplevd problemene som fans


– Vi brenner noe hinsides for tegneserier. Vi vil at de skal være tilgjengelige, og at folk skal lese dem, sier Ellen Bergheim, innkjøpsansvarlig for tegneserier i Outland.

Hun er selv en ivrig leser – og kjenner godt til frustrasjonen over å ikke få tak i tidligere numre av en serie. Nettopp det har vært en del av motivasjonen bak at Outland satser som forlag.

Ellen Bergheim, innkjøpsansvarlig for tegneserier i Outland. Her med samlebøker av «Sprint» og «Blåjakkene», som Outland gir ut i samarbeid med Zoom forlag i Danmark.

– Veldig mye av det som gis ut av tegneserier i Norge er ferskvare. Når det kommer et nytt nummer, sendes det forrige i retur. Og er det tomt i hylla på kiosken, ja, da er det tomt, sier Bergheim.

Det betyr at hvis du ikke fikk med deg starten, eller gikk glipp av noen numre underveis … da er det vanskelig å komme seg inn i serien igjen. Resultatet er leserne sakte, men sikkert faller av.

– Det er flere slike utfordringer som har motivert oss, og som gjør at vi ønsker å gi ut tegneserier selv. Vi har sett disse problemene som fans, sier Bergheim, som har som mål at hele serier til enhver tid skal være tilgjengelig.Nye samlebøker slippes også i dag


Det er sammen med Zoom forlag i Danmark at Outland gir ut de nye seriene. Mens «Lille Sprint» overtas fra Egmont, er det Outlands eget initiativ å få oversatt «Sigfrid».

– Det var faktisk mitt forslag. Den serien er så utrolig bra, den er virkelig verd å lese, sier Bergheim om «Sigfrid» – et visuelt mesterverk, inspirert av operaene til Wagner.

Sigfrid


Seriene blir selvsagt å finne i alle Outland-butikker, og på nett. Men de skal også distribueres andre steder.

– Vi har begynt å komme inn i noen bokhandlere, og vil utvide til flere, i tillegg til at vi gjerne vil inn i bibliotekene, sier hun, og fortsetter:

– Selv om flere og flere leser på nett, er det fortsatt viktig å kunne gå og bla i noe. Da ser du fort hvor gøy det kan være med tegneserier, og oppdage helt nye ting.

Zoom og Outland gir allerede ut samlebøker av «Sprint» og «Blåjakkene» på norsk.

Her er det også nyheter: Samlinger med «Sprint»-album fra 1980 til 1983 og «Blåjakkene» fra 1998 og 1999 er nå i salg.
Ved siden av dette gir Outland ut «Dragon Ball» på egenhånd, der en samling med nummer 7-9 nylig havnet i hyllene.


– Europeiske tegneserier har aldri vært bedre


Bergheim er ikke bekymret for å satse på tegneserier i en tid der flere og flere finner underholdningen sin på nett.

– Jeg tror tegneserier som helhet faktisk er på vei oppover. Men det er som med aviser: Vi leser på en annen måte nå enn for noen år siden, sier hun.

De tradisjonelle heftene, mange av dem fra den fransk-belgiske tradisjonen, lider kanskje av dette. Mange av disse er tilgjengelige i en kort periode og forsvinner igjen.

Dermed har de havnet litt i skyggen av spesielt superhelt-serier og japansk manga, som har blomstret de siste åra.

Men ifølge Bergheim finnes det flere gode tegneserier fra Europa enn noensinne. De er bare ikke like synlige, eller lett å få tak i.

Lille Sprint.


– De fransk-belgiske seriene er veldig mye større enn «Asterix». «Sigfrid» hører også hjemme i denne tradisjonen, sier tegneserie-sjefen – og poengterer at det finnes veldig mye god litteratur i tegneseriemediet.

– Det kan inneholde veldig mye for veldig mange. Jeg blir oppgitt over folk som kaller det en sjanger, det er et helt medium – med enorm variasjon, sier hun.


Mest mulig tilgjengelig


Det er også flere andre som også satser på å utgi tegneserier i Norge. Én viktig ting gjør imidlertid at Outland skiller seg ut.

– Vi stiller litt annerledes idet vi primært driver en butikk, ikke et forlag, sier Bergheim, og utdyper:

– Det betyr at økonomien ikke avhenger av en enkelt utgivelse. Det gir oss litt andre muligheter, og lar oss prøve oss litt mer fram. Selv om noe ikke selger som forventet, kan vi beholde det, og ha det tilgjengelig for dem som ønsker, så lenge vi har opplaget.

Det er jo også nettopp Outland satser som forlag – for å gjøre tegneserier mest mulig tilgjengelig. Som Bergheim sier det:

– Så om du leter etter noe av det vi har gitt ut, skal du kunne få det. Det gjelder jo også det vi ikke gir ut selv: Finnes det i trykk, kan vi som regel skaffe det.

Til sist: Sjekk ut denne sniktitten på det nye «Lille Sprint»-albumet, som er i salg fra i dag:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar